Galareta z kurczaka często podawana przy okazji domowych uroczystości.
Tym razem po prostu przyszła mi na nią ochota :)
Składniki:
Wywar:
Kurczak
2 litry wody
2 marchwie
ćwiartka selera
por
pietruszka
3-4 liście laurowe, ziele angielskie
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
Galareta:
opakowanie żelatyny
2-3 jajka
1 puszka groszku konserwowego
natka pietruszki
gotowana marchew i mięso z wywaru
cytryna
Przygotowanie:
Do dużego garnka wkładamy umyte kawałki kurczaka oraz obrane jarzyny. Całość zalewamy wodą, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Bulion doprawiamy do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Kiedy wywar będzie gotowy wyjmujemy kurczaka, odcedzamy jarzyny i czysty bulion przelewamy do innego naczynia.
Z kurczaka zdejmujemy skórę i oddzielamy mięso od kości, następnie kroimy je na małe kawałki. Marchew kroimy w plastry.
Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w plastry.
Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, mieszamy ją z ciepłym wywarem.
Przygotowujemy naczynia w których będzie tężała galareta.
Na dnie układamy plastry jajka i marchwi, wrzucamy groszek i natkę pietruszki. Do pojemników wrzucamy pokrojone mięso i zalewamy wszystko bulionem rozmieszanym z żelatyną. Wszystko wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do stężenia.
Galareta jest gotowa po kilku godzinach.
Aby wyjąć galaretę na talerz, należy ogrzać pojemnik nad garnkiem z ciepłą wodą
Galaretę podajemy skropioną sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata