To ostatni moment na kupno truskawek, dlatego postanowiłam przygotować coś pysznego...
Tarta z budyniem i truskawkami to doskonałe połączenie, o czym sama się już przekonałam...
Nie trzeba było długo czekać na to aż zniknie z blaszki...
Tartę oczywiście można przygotować z innymi owocami. Doskonale smakuje też z jabłkami i cynamonem.
Składniki:
270 g mąki
150 g masła lub margaryny do pieczenia ciast
1 duże jajko
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło, oraz cukier. Całość musimy rozdrobnić palcami, po czym dodajemy jajko i zagniatamy na gładką masę. Ciasto należy włożyć do lodówki na około godzinę. W tym czasie formę na tartę musimy wysmarować masłem i posypać mąką. Następnie należy umyć i obrać z szypułek truskawki, oraz pokroić je na mniejsze kawałki. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i 2/3 części przeznaczamy na wyklejenie formy. Ciasto należy nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 200C piekarnika na około 15 minut.
Budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kiedy po 15 minutach wyciągniemy blaszkę z podpieczonym spodem pozostaje nam tylko wyłożyć na nią owoce, zalać budyniem i z pozostałej części ciasta ułożyć kratę na wierzchu. Ponownie włożyć do piekarnika na około 25 minut aż ciasto się zarumieni.
Przed podaniem można go posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata