poniedziałek, 15 lipca 2013

Poniedziałkowa zupa pomidorowa


Kiedy po niedzielnym obiedzie zostaje rosół, to wiem, że najlepszym pomysłem na poniedziałkowy obiad będzie zupa pomidorowa... Jest to jedna z moich ulubionych zup, zwłaszcza podawana z ryżem.
Bardzo prosta w wykonaniu, no i nie droga.



Składniki:

2 litry rosołu (lub bulionu warzywnego) 
2 puszki pomidorów
Pół pęczka natki pietruszki
ziele angielskie, liść laurowy
175 g śmietany 18%
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rosół zagotowujemy, pomidory rozdrabniamy blenderem i wlewamy do garnka z rosołem. 
Dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. 
Śmietanę dokładnie mieszamy z 1 szklanką gorącego wywaru, następnie powoli wlewamy ją do zupy delikatnie mieszając. 
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Zupę pomidorową możemy podać z ryżem lub makaronem, a z wierzchu posypać natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...