Kiedy po niedzielnym obiedzie zostaje rosół, to wiem, że najlepszym pomysłem na poniedziałkowy obiad będzie zupa pomidorowa... Jest to jedna z moich ulubionych zup, zwłaszcza podawana z ryżem.
Bardzo prosta w wykonaniu, no i nie droga.
Składniki:
2 litry rosołu (lub bulionu warzywnego)
2 puszki pomidorów
Pół pęczka natki pietruszki
ziele angielskie, liść laurowy
175 g śmietany 18%
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rosół zagotowujemy, pomidory rozdrabniamy blenderem i wlewamy do garnka z rosołem.
Dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Śmietanę dokładnie mieszamy z 1 szklanką gorącego wywaru, następnie powoli wlewamy ją do zupy delikatnie mieszając.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę pomidorową możemy podać z ryżem lub makaronem, a z wierzchu posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata