Domowe leczo to bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Kusi nas swym zapachem i kolorami.
Jest banalnie proste w przygotowaniu.
Aby leczo było idealne w konsystencji należy pamiętać aby nie rozgotować składników.
Składniki:
1 cukinia
3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
1 cebula
2 puszki pomidorów
3-4 ząbki czosnku
0,5 kg kiełbasy
2 papryczki chili
sól, pieprz
kieliszek wina półwytrawnego
olej
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy do niego poszatkowaną cebulę.
Kiedy cebula się zarumieni, do garnka dodajemy pokrojoną kiełbasę.
Pomidory z puszki rozdrabniamy blenderem i zalewamy nimi usmażoną kiełbasę.
Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu.
Cukinię wraz z papryką kroimy na niezbyt małe kawałki i wrzucamy do garnka, całość zalewamy kieliszkiem wina.
Na koniec dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chili, doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut
O tak...leczo lubię takim grubszym wydaniu. Ale mój syn tyfus straszny...musi mieć cukinię rozgotowaną...paskuda jedna :)
OdpowiedzUsuńŚwietna wersja Pani Agato :D Zdecydowanie będę tu częściej zaglądać :) Polecam też swoją wersję - http://leczo.net.pl/ :)
OdpowiedzUsuńbędzie mi bardzo miło :)zapraszam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń