niedziela, 14 lipca 2013

Leczo z cukinią i kiełbasą


Domowe leczo to bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Kusi nas swym zapachem i kolorami. 
Jest banalnie proste w przygotowaniu.
Aby leczo było idealne w konsystencji należy pamiętać aby nie rozgotować składników.



Składniki:

1 cukinia
3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
1 cebula
2 puszki pomidorów
3-4 ząbki czosnku
0,5 kg kiełbasy 
2 papryczki chili
sól, pieprz
kieliszek wina półwytrawnego
olej

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy do niego poszatkowaną cebulę.
Kiedy cebula się zarumieni, do garnka dodajemy pokrojoną kiełbasę.
 Pomidory z puszki rozdrabniamy blenderem i zalewamy nimi usmażoną kiełbasę. 
Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu.
Cukinię wraz z papryką kroimy na niezbyt małe kawałki i wrzucamy do garnka, całość zalewamy kieliszkiem wina.
Na koniec dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chili, doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut 










3 komentarze:

  1. O tak...leczo lubię takim grubszym wydaniu. Ale mój syn tyfus straszny...musi mieć cukinię rozgotowaną...paskuda jedna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna wersja Pani Agato :D Zdecydowanie będę tu częściej zaglądać :) Polecam też swoją wersję - http://leczo.net.pl/ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. będzie mi bardzo miło :)zapraszam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...