sobota, 20 lipca 2013

Konfitura z czarnej porzeczki


Konfitura z czarnej porzeczki najbardziej będzie doceniona w mroźne i zimowe wieczory...
Zrobiłam już drugą partię konfitury i nie mogłam się powstrzymać żeby nie zostawić jednego słoika w kuchni na spróbowanie...
 Cała reszta słoików czeka już na półkach w piwnicy.



Składniki:

2,5 kg czarnej porzeczki
0,5 kg cukru

Przygotowanie:

Porzeczkę przebieramy z listków, gałązek i ogonków. Obieramy z szypułek, następnie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie uważając, aby nie rozgnieść owoców. Porzeczki wrzucamy do garnka z grubym dnem, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż owoce puszczą sok- dla takiej ilości owoców potrwa to około pół godziny. Potem zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około godziny mieszając od czasu do czasu. Następnie odstawiamy konfiturę do ostudzenia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia, ponownie zagotowujemy owoce i stopniowo dodajemy do nich cukier, tak aby sprawdzić czy są wystarczająco słodkie. Konfiturę smażymy na minimalnym ogniu do momentu aż odpowiednio zgęstnieje. Następnie przekładamy ją do czystych i suchych słoików, uważając aby nie ubrudzić brzegów i zakręcamy je. Słoiki pasteryzujemy przez około 10-12 minut.









1 komentarz:

  1. Nie wezmę czarnej porzeczki do ust, jak rwę zawsze w rękawiczkach zapach mnie przeraża, ale za to wszelakie dżemy zajadam jak największy łasuch.
    Gratuluję świetnego przetworu. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...