Nie wyobrażam sobie sezonu letniego bez zupy zrobionej z botwinki. Sezonowe potrawy są najbardziej wyczekiwane przez nas wszystkich i nie ma w tym nic dziwnego... Zupa z botwinki jest jedną z moich ulubionych zup, więc jeśli mam okazję, przygotowuję ją na obiad.
Składniki:
1 pęczek botwinki
3-4 ziemniaki
Około 2 litrów wywaru mięsnego
1 szklanka zakwasu z buraków
1 pęczek koperku
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
Przygotowanie:
Ziemniaki i botwinkę dokładnie myjemy i obieramy. Wywar zagotowujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę.
To samo robimy z młodymi buraczkami. Ziemniaki wraz z buraczkami wrzucamy do wywaru, gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy liście botwinki, następnie wrzucamy je do garnka z gotującymi się składnikami. Na koniec dolewamy zakwas z buraków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata