poniedziałek, 30 marca 2015

Cytrynowa babka wielkanocna

 

Dziś przepis na moją ulubioną babkę wielkanocną...
Przepięknie pachnie, długo pozostaje wilgotna i wyśmienicie smakuje!
Spory dodatek soku z cytryny nadaje babce wyrazisty smak i aromat.


Składniki:



4 jajka
250 g margaryny do wypieków
250 g cukru
500 g mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru z wanilią
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna 
cukier puder - do dekoracji


Przygotowanie:



Margarynę do wypieków umieszczamy w misce i rozpuszczamy ją w kąpieli parowej.
Do roztopionej margaryny dodajemy cukier, całość ucieramy.
Miskę zdejmujemy z kąpieli parowej.
Żółtka jajek oddzielamy od białek.
Do miski z masą cukrową stopniowo dodajemy żółtka - nie przestajemy ucierać.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem z dodatkiem wanilii.
Do płynnej masy stopniowo dodajemy mąkę na przemian z kwaśną śmietaną.
Całość dokładnie ze sobą mieszamy.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 C ( funkcja termoobieg ).

Cytrynę dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie oparzamy wrzątkiem.
Skórkę z cytryny ścieramy na drobnych oczkach tarki, natomiast z cytryny wyciskamy sok.
Sok z cytryny i otartą skórkę dodajemy do surowego ciasta.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy je do reszty ciasta.
Całość delikatnie mieszamy, tak aby białka nadały puszystości naszej babce.

Surową masę przelewamy do formy babkowej - tak aby zajmowała 3/4 jej głębokości.
Może to być jedna większa forma, lub kilka mniejszych.
Babka lekko wyrasta podczas pieczenia.
Po około 40 minutach należy sprawdzić za pomocą wykałaczki, czy babka jest upieczona w środku.
Jeśli wykałaczka jest mokra, pozostawiamy ciasto jeszcze przez jakiś czas w nagrzanym piekarniku.

Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem i otartą skórką z cytryny.






13 komentarzy:

  1. Również uwielbiam dodatek soku z cytryny w babce, lepszej chyba nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna! Babka cytrynowa to moja ulubiona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też, cytrynowa jest najsmaczniejsza. Ta wygląda bardzo pysznie :)

      Usuń
    2. Dziękuję Babeczki ;)
      Coś w niej musi być, skoro wszyscy ją tak chwalą :)

      Usuń
  3. Wspaniała baba. Uwielbiam cytrynowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cytrynowe smaki uwielbiam, pyszna ta Twoja babeczka

    OdpowiedzUsuń
  5. babka cytrynowa to moja ulubiona zaraz po drożdżowej! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja także należę do grona tych, którzy lubią cytrynowe wypieki, taka babka jest idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak, cytrynowa najlepsza ;-) choć innymi też nie pogardzę ;-D Twoja wygląda niezwykle domowo i tradycyjnie - super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Akurat chciałam szukać przepisu na babkę wielkanocną i od razu rozpoczęłam i zakończyłam szukanie babki właśnie u Ciebie :) Świetny przepis na pewno go wypróbuje i dam znać czy mi się udała:P:)

    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda, że mam już zaplanowane babki i ciasto cytrynowe, babkę można jeść cały rok, więc zapisuję przepis chętnie. Piękna foremka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...