O zapiekance ziemniaczanej z białą kiełbasą i jajkiem myślałam już od dawna...
Mirabelkowy blog tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że to znakomity pomysł.
Po tym jak zobaczyłam tartę na blogu - wiedziałam, że zapiekanka w tym wydaniu będzie pyszna!
Wielkanocna zapiekanka ziemniaczana to znakomita propozycja dla łasuchów :)
Mirabelkowy blog tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że to znakomity pomysł.
Po tym jak zobaczyłam tartę na blogu - wiedziałam, że zapiekanka w tym wydaniu będzie pyszna!
Wielkanocna zapiekanka ziemniaczana to znakomita propozycja dla łasuchów :)
Masa jajeczna z dodatkiem zakwasu na żurek znakomicie podkreśla smak całego dania.
Składniki:
500-600 g ziemniaków
6-7 jajek
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 białe kiełbasy
zielona cebulka lub szczypiorek
1 mała cebula
5-6 łyżek zakwasu na żurek
suszony majeranek
pieprz, sól
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki masła
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Na patelnie przesmażamy drobno posiekaną cebulkę.
Ugotowane ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka z dodatkiem cebulki.
Trzy jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy je ze skorupek i kroimy na połówki.
Piekarnik nastawiamy na 190 C ( funkcja termoobieg ).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie jego dno i brzegi wykładamy masą ziemniaczaną.
Naczynie wkładamy do piekarnika na około 20 minut - tak aby ziemniaki zyskały rumiany kolor.
Białą kiełbasę kroimy w cienkie plastry.
Pozostałe jajka wybijamy do miski, dodajemy śmietanę, oraz zakwas na żurek.
Masę jajeczną doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Całość mieszamy za pomocą miksera.
Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę, oraz plastry kiełbasy.
Całość wylewamy na podpieczone ziemniaki.
Z wierzchu układamy połówki jajek.
Naczynie ponownie wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut.
Kiedy masa jajeczna stężeje, możemy wyjąć zapiekankę z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
Każdą porcję zapiekanki posypujemy przed podaniem zieloną cebulką.
Na patelnie przesmażamy drobno posiekaną cebulkę.
Ugotowane ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka z dodatkiem cebulki.
Trzy jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy je ze skorupek i kroimy na połówki.
Piekarnik nastawiamy na 190 C ( funkcja termoobieg ).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie jego dno i brzegi wykładamy masą ziemniaczaną.
Naczynie wkładamy do piekarnika na około 20 minut - tak aby ziemniaki zyskały rumiany kolor.
Białą kiełbasę kroimy w cienkie plastry.
Pozostałe jajka wybijamy do miski, dodajemy śmietanę, oraz zakwas na żurek.
Masę jajeczną doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Całość mieszamy za pomocą miksera.
Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę, oraz plastry kiełbasy.
Całość wylewamy na podpieczone ziemniaki.
Z wierzchu układamy połówki jajek.
Naczynie ponownie wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut.
Kiedy masa jajeczna stężeje, możemy wyjąć zapiekankę z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
Każdą porcję zapiekanki posypujemy przed podaniem zieloną cebulką.
Agatko zapiekanka rewelacyjna :-) oj musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :) Nigdy takiej zapiekanki nie jadłam, a chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńfajnie się prezentuje, kuszące wykorzystanie Wielkanocnych smaków:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńZagladając do Ciebie zawsze mam pewność ze trafię na coś naprawdę pysznego i zaskakującego, tam samo dzisiaj. Supoer pomysł
OdpowiedzUsuńmega! uwielbiam ziemniory w każdej postaci, zwłaszcza tej zapiekanej, rewelacja!
OdpowiedzUsuńzapiekanka na wielkanocny obiad - świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńpomysłowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńNa taką zapiekankę chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę ciekawy pomysł - zaintrygował mnie. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentuje :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się naprawdę pysznie, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę spokojnych Świąt w gronie najbliższych :))