Święta bez sernika, to nie święta ;)
Dziś przepis na puszysty sernik z dodatkiem mleka...
Całość pokryta złocistą pierzynką z masy kokosowej.
Bardzo prosty przepis na sernik - dodatkowym atutem jest jego szybkie przygotowanie.
Składniki:
Ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
70 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko jajka
Masa serowa:
700 g twarogu
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 żółtka jajek
1,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
Masa kokosowa:
200 g wiórków kokosowych
pozostałe białka z jajek ( powinny być z 3 jajek )
0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy w misie.
Całość dokładnie zagniatamy, tak aby powstała gładka masa.
Dno i brzegi tortownicy, o średnicy 28 cm, wyklejamy powstałym ciastem.
Piekarnik nastawiamy na 180 C ( funkcja termoobieg ).
Żółtka jajek ucieramy z cukrem za pomocą miksera.
Następnie do miski dodajemy stopniowo: twaróg, jajka, olej i mleko.
Pod koniec miksowania dodajemy 2 opakowania budyniu waniliowego.
Powstałą masę serową wlewamy do tortownicy - całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pozostałe białka jajek ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe.
Po około 40 minutach pieczenia, wyjmujemy sernik z piekarnika.
Wierzch sernika pokrywamy masą kokosową.
Tortownicę ponownie wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.
Tak aby wiórki kokosowe nabrały rumianego koloru.
Sernik pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie do miski dodajemy stopniowo: twaróg, jajka, olej i mleko.
Pod koniec miksowania dodajemy 2 opakowania budyniu waniliowego.
Powstałą masę serową wlewamy do tortownicy - całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pozostałe białka jajek ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe.
Po około 40 minutach pieczenia, wyjmujemy sernik z piekarnika.
Wierzch sernika pokrywamy masą kokosową.
Tortownicę ponownie wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.
Tak aby wiórki kokosowe nabrały rumianego koloru.
Sernik pozostawiamy do wystygnięcia.
Też taki robię. Jest obłędny w smaku, puszysty i pyszny :-)
OdpowiedzUsuńI baaardzo sycący :)
UsuńZ mlekiem nie robiłam, a wygląd rewelacyjnie!!! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz wypróbować przepis :)
UsuńTaki sernik, to ja mogłabym i bez kawki:))
OdpowiedzUsuńTak smakowicie wygląda. Jest z kokosem, więc już go lubię :) Nie piekłam takiego sernika, ale zapisze sobie na listę oczekujących... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam w nim to, że bardzo szybko się go robi :)
Usuńwygląda bardzo smakowicie! i bardzo lubię serniki pod każda postacią :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
piękne, apetyczne zdjęcia:D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podobają :)
UsuńTo zdecydowanie jeden z lepszych serników:)
OdpowiedzUsuńHm, może się pokuszę o upieczenie takiego :)
OdpowiedzUsuńsuper delikatny...cudowne zdjęcia, pozdrawiam Agatko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZnam ten sernik bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńkokosowa pierzynka kusi, a sernik prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńPołączenie jest idealne :)
UsuńKoniecznie muszę go zrobić, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA smakuje jeszcze lepiej jak wygląda ;)
Usuńale ładny!
OdpowiedzUsuńMniam, znakomicie wygląda :) Uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńLecę się częstować bio tak obłędnie wyglada ze słów brak :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńWygląda pysznie :) Robi taki moja przyszła teściowa - jest genialny - puszysty, delikatny i długo pozostaje świeży, nie wysycha na wiór, a to w serniku jest najważniejsze.
OdpowiedzUsuńFaktycznie długo pozostaje świeży :) ale u mnie znika w jeden dzień ;)
UsuńPyszny, delikatny serniczek - super!
OdpowiedzUsuńserniki to zdecydowanie moja miłość, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMoja także :)
UsuńPodobny do sernika z rosą :) Kokosowa pierzynka kusi :D
OdpowiedzUsuń