niedziela, 15 marca 2015

Sernik na mleku


Święta bez sernika, to nie święta ;)
Dziś przepis na puszysty sernik z dodatkiem mleka...
Całość pokryta złocistą pierzynką z masy kokosowej.
Bardzo prosty przepis na sernik - dodatkowym atutem jest jego szybkie przygotowanie.
Mam nadzieję, że polubicie go tak jak ja :)



Składniki:



Ciasto:



100 g masła
200 g mąki pszennej
70 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko jajka


Masa serowa:



700 g twarogu
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 żółtka jajek
1,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe


Masa kokosowa:



200 g wiórków kokosowych
pozostałe białka z jajek ( powinny być z 3 jajek )
0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:



Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy w misie.
Całość dokładnie zagniatamy, tak aby powstała gładka masa.
Dno i brzegi tortownicy, o średnicy 28 cm, wyklejamy powstałym ciastem.

Piekarnik nastawiamy na 180 C ( funkcja termoobieg ).

Żółtka jajek ucieramy z cukrem za pomocą miksera.
Następnie do miski dodajemy stopniowo: twaróg, jajka, olej i mleko.
Pod koniec miksowania dodajemy 2 opakowania budyniu waniliowego.

Powstałą masę serową wlewamy do tortownicy - całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pozostałe białka jajek ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe.

Po około 40 minutach pieczenia, wyjmujemy sernik z piekarnika.
Wierzch sernika pokrywamy masą kokosową.
Tortownicę ponownie wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.
Tak aby wiórki kokosowe nabrały rumianego koloru.
Sernik pozostawiamy do wystygnięcia.






29 komentarzy:

  1. Też taki robię. Jest obłędny w smaku, puszysty i pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mlekiem nie robiłam, a wygląd rewelacyjnie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki sernik, to ja mogłabym i bez kawki:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak smakowicie wygląda. Jest z kokosem, więc już go lubię :) Nie piekłam takiego sernika, ale zapisze sobie na listę oczekujących... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smakowicie! i bardzo lubię serniki pod każda postacią :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne, apetyczne zdjęcia:D

    OdpowiedzUsuń
  7. To zdecydowanie jeden z lepszych serników:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hm, może się pokuszę o upieczenie takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super delikatny...cudowne zdjęcia, pozdrawiam Agatko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kokosowa pierzynka kusi, a sernik prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę go zrobić, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, znakomicie wygląda :) Uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lecę się częstować bio tak obłędnie wyglada ze słów brak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie :) Robi taki moja przyszła teściowa - jest genialny - puszysty, delikatny i długo pozostaje świeży, nie wysycha na wiór, a to w serniku jest najważniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie długo pozostaje świeży :) ale u mnie znika w jeden dzień ;)

      Usuń
  15. Pyszny, delikatny serniczek - super!

    OdpowiedzUsuń
  16. serniki to zdecydowanie moja miłość, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Podobny do sernika z rosą :) Kokosowa pierzynka kusi :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...