wtorek, 17 marca 2015

Pasta jajeczna z tymiankiem i szczypiorkiem


Smaczna i prosta pasta na kanapki.
Tymianek doskonale podkreśla smak pasty jajecznej - przez co nadaje jej odmienności.
Szczypiorek sprawia, że pasta zyskuje wspaniały aromat.
Całość łączy kremowy jogurt naturalny.
Pasta znakomicie smakuje z świeżym pieczywem...
Kto się skusi na kanapeczkę? :)


Składniki:



6-7 jajek
150 ml jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki pikantnej musztardy
pęczek szczypiorku
garść świeżego tymianku
sól, pieprz

Przygotowanie:



Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy je z łupinek.
Obrane jajka ścieramy na dużych oczkach tarki.
Szczypiorek drobno siekamy, gałązki tymianku obieramy z listków.
Jajka łączymy z ziołami - całość mieszamy z jogurtem i musztardą.
Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.






25 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja ;) Nie pomyślałam o połączeniu jajka i tymianku...Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta wyszła znakomita :) a tymianek nadał wspaniałego smaku :)

      Usuń
  2. nooo, idealnie!! do tego pajda chleba i kakaŁo <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A chlebek był domowy :) wprawiam się ostatnio w wypiekach ;)

      Usuń
  3. Dzisiaj jadłam podobną na śniadanie. Uwielbiam takie pasty :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tymianek. Najczęściej dodawałam go do mięsa a nawet do szarlotki. Spróbuję teraz połączyć z jajkami, bo podoba mi się Twoja pasta do chleba. I tak pięknie wiosennie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ja już "Wiosnę" zmuszam do nadejścia ;)
      a połączenie tymianku z jajkami pozytywnie mnie zaskoczyło :)

      Usuń
  5. Pasta pyszna, ale zdjęcia jakie piękne i kuszące :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o to mi chodziło - żeby kusiły wyglądem :)

      Usuń
  6. pycha, na wiosnę zawsze gości u mnie na stole!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wiosennym klimacie jakoś tak lepiej smakuje :)

      Usuń
  7. Uwielbiam pasty jajeczne! Twoja propozycja jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezaprzeczalnie lubię takie pasty i w ogóle jaja pod każdą postacią- ostrożnie dodam - drobiowe jaja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodam jeszcze ,że osłonki koronkowe kupiłam w ikea w ilości przesadnej, tak bardzo mi się spodobały, a widzę,że wdzięcznie też wyglądają na zdjęciach. POzdrawiam Cię serdecznie, Agatko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) osłonki świetnie się sprawdzają do ich uwieczniania na zdjęciach :)

      Usuń
  10. Lekko i wiosennie, ziołowo - Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pastę jajeczną! Gdy tylko robi się cieplej z oknem, mogłabym jeść ją na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak mam :) pewnie niedługo przyjdzie pora na kotleciki jajeczne - idealny pomysł na letni obiad :)

      Usuń
  12. Również lubię pasty, ale z tymiankiem jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...