Delikatna masa kremowa i intensywnie kakaowe ciasto, całość pokryta polewą...
Tak rozpoczynam Nowy Rok :)
Składniki:
200 g margaryny do wypieków
4 jajka
250 g mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka mleka
250 g powideł śliwkowych
Krem:
1 litr śmietany kremówki 36%
cukier puder ( według uznania )
50 g żelatyny spożywczej do deserów
150 ml gorącej wody
Polewa:
1 jajko
2 łyżki cukru
2-3 łyżki ciemnego kakao
200 g masła
Przygotowanie:
Margarynę do wypieków ucieramy z cukrem za pomocą miksera.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i gorzkim ciemnym kakao.
Do utartej masy dodajemy na przemian mleko, jajka i wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Całość miksujemy na gładką masę.
Całość miksujemy na gładką masę.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 190C ( funkcja termoobieg )
Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części.
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywną masę.
Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder - według uznania.
Do gorącej wody wsypujemy opakowanie żelatyny i intensywnie mieszamy.
Lekko wystudzoną żelatynę wlewamy do kremówki - całość delikatnie mieszamy.
Spód ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie wykładamy ubitą śmietanę.
Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta, blachę wkładamy do lodówki
Masło roztapiamy i lekko studzimy.
Jajko ubijamy z cukrem i kakao.
Do ubitej masy powoli wlewamy roztopione, ciepłe masło.
Wszystko cały czas miksujemy, do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto polewamy polewą i ponownie wkładamy do lodówki
Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części.
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywną masę.
Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder - według uznania.
Do gorącej wody wsypujemy opakowanie żelatyny i intensywnie mieszamy.
Lekko wystudzoną żelatynę wlewamy do kremówki - całość delikatnie mieszamy.
Spód ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie wykładamy ubitą śmietanę.
Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta, blachę wkładamy do lodówki
Masło roztapiamy i lekko studzimy.
Jajko ubijamy z cukrem i kakao.
Do ubitej masy powoli wlewamy roztopione, ciepłe masło.
Wszystko cały czas miksujemy, do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto polewamy polewą i ponownie wkładamy do lodówki
bardzo smaczne ciacho :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemnie i słodko witasz Nowy Rok. Taki ciacho kusi. Oj, zjadłabym kawałek, ale chcę trochę odpocząć od słodkich łakoci. Ale , jak czas postanowień minie, chętnie wrócę do Twojego przepisu... :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku bez ograniczeń :) to takie moje postanowienie noworoczne :)
UsuńMmm, wyszła Ci cudowna :)
OdpowiedzUsuńSwoje poczynania przedstawiasz w bardzo piękny i przystępny sposób. Przekaz fotograficzny trafia do mnie zawsze najsilniej także jestem pod wrażeniem wyglądu przygotowania i samego ciasta, nie wspomnę już z pewnością o smaku! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło czytać takie pochwały :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCudowna! Mogłabym tak zaczynać każdy rok :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Już nie pamiętam, kiedy jadłam :)
OdpowiedzUsuńwow , zachwycił mnie i przepis i Twoje zdjęcia, podziwiam cię za ten ogrom pracy włożony w przygotowanie posta ☺ a WZ-tkę z pewnością wypróbuję bo lubię piec ☺
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać :) Przepis wypróbuj koniecznie, jest wart włożonej pracy :)
UsuńSmaki dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńMoja mama robi troszkę inaczej, ale Twoja wersja też bardzo mi się podoba!
Ja w moim zeszycie mam z 5 przepisów na W-Z :) ale zdecydowanie ten jest moim ulubionym :)
UsuńA nie masz przypadkiem takiego z kremem z kwaśnej śmietany?
UsuńSzukam i szukam, i znaleźć nie mogę a taką wuzetkę pamiętam z dzieciństwa...
hmmm poszukam - bo wiem, że taki był :) jak znajdę to dam Ci znać :)
Usuńtradycyjne pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuń