czwartek, 22 stycznia 2015

Babka ziemniaczana


Chyba każdy z Was ma tak, że w lodówce hula wiatr... 
Czasami lodówka może być wypełniona po brzegi, a ja twierdzę, że nic w niej nie ma.
I nie wcale nie chodzi tu o moją wadę wzroku ;)
W lodówce znalazłam jajka, cebulę i kawałek wędzonego boczku.
Głównym składnikiem dzisiejszego dania będą jednak ziemniaki!
Smak babki ziemniaczanej poznałam podczas moich licznych pobytów na Podlasiu...
Dziś bardzo miło wspominam kilkunastogodzinne wyprawy pociągiem na zawody pływackie do Białegostoku :)
Oczywiście babka ziemniaczana znana jest w wielu regionach Polski...
W każdym pod inną nazwą - jednak przepis wszędzie jest podobny...


Składniki:



1,5 kg ziemniaków
300 g surowego boczku wędzonego
3-4 jajka
5-6 łyżek mąki pszennej
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
masło klarowne lub smalec
kwaśna śmietana
zielona cebulka


Przygotowanie:



 Ziemniaki obieramy i trzemy na małych oczkach tarki.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy go na patelni.
Do zrumienionego boczku dodajemy poszatkowaną cebulę.
Przetarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody.
Ja używam do tego gazy - ziemniaki lekko odciskam.
Ziemniaki łączymy z lekko przestudzonym boczkiem, jajkami oraz odrobiną mąki.
 W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180C ( funkcja termoobieg ).
Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Na koniec dodajemy przetarte przez praskę ząbki czosnku.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanych smalcem miseczek żaroodpornych.
Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny
( wszystko zależy od tego jak dużą porcję nakładamy do miseczek ).
Może się okazać, że po godzinie babka ( a raczej babeczki ) będą gotowe...
Gotowe babeczki wykładamy na talerz, polewamy gęstą śmietaną.
Z wierzchu babeczki posypujemy zieloną cebulką.












29 komentarzy:

  1. Uwielbiam babkę ziemniaczaną! Jak na Podlasiankę przystało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda to bardzo smakowicie, chociaż nie jestem fanką boczku to bym spróbowała :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ! moje tradycyjne, obowiązkowe danie :) ale mi smaka narobiłaś, :) do Białego mam 70 km :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj no to ja coś koło 500 :D dlatego dla mnie to taki drugi koniec Świata ;)

      Usuń
  4. wow, wyglądają przepysznie idealne dla gości :)
    zrobie z pewnością :)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwłaszcza jeśli przygotujemy je w pojedynczych foremkach... Myślę, że do takich ziemniaczanych babek sprawdzi się też blaszka do muffinek :)

      Usuń
  5. Pychota proste a jakze smaczne danie. Ja swojego czasu robilam taka zapiekanke tylko dawalam jeszcze pieczarki i papryke i pieklam w duzym naczyniu zaroodpornym.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja się przyznam bez bicia, że nigdy babki ziemniaczanej nie robiłam ani nie jadłam ! :////, patrząc na Twoje cudowne zdjęcia, nie mam wyjścia po prostu, coś pysznego, wszystkie tutaj to moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa koniecznie musisz wypróbować :) Taka babka to bardzo proste, smaczne i sycące danie :)

      Usuń
  7. Fajna ta Twoja babka :) Przypomniała mi, że dawno nie robiłam ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, ten problem z lodówką jest mi bardzo dobrze znany ;-) A wszystko co z ziemników jest dobre, o.

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie wygląda, wiele wiele lat już nie jadłam, czasem moja Mama robiła

    OdpowiedzUsuń
  10. No fajna, fajna babeczka :) Zapisuję do zrobienia :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadlam ... a przepis tak apetycznie kusi, ze pewnie wyprobuje :) Musze niestety pominac boczek, ale mysle, ze i tak bedzie pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pominięciem boczku wyjdą takie ziemniaczane placki w innej odsłonie ;)

      Usuń
  12. Ohhh jak dawno nie jadłam takiej babki! Koniecznie muszę przypomnieć sobie ten smak!:) ja zwana "Pyrcią" ;) ziemniaczka nie odmówię pod żadną postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny przepis , plus za fajny pomysł na podanie dania ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie - mała forma babki była bardzo trafiona :) Podzielniejsza...

      Usuń
  14. Bardzo lubię taką babkę. Dawno jej nie jadłam. Moja Mama piekła zawsze w dużej blaszce i pamiętam jak się nią zajadałam. Twoja w tej babkowej foremce to świetny pomysł. Muszę taką babkę zrobić, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, Ja też dawno jej nie robiłam... Nawet nie zauważyłam, kiedy babka została zjedzona :)

      Usuń
  15. Mniam, już od dawna chcę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna babka:) Muszę powiedzieć, że nigdy takiej nie jadłam, dlatego przy najbliższej okazji muszę wypróbować ten przepis:) Mam nadzieje, że się uda:P

    pozdrawiam Monika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uda się, uda :)
      Chociaż ja miałam mały wypadek przy pracy i jedna foremka z babką wypadła mi z ręki, kiedy wyjmowałam ją z pieca...
      Ani babki, ani foremki nie dało się odratować :( całe szczęście zrobiłam dwie porcje :)

      Usuń
  17. Bardzo fajny sposób na babkę w nietypowej odsłonie. A ponieważ lubuję się we wszystkim co jest mini, ta wersja bardzo mi przypadła do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom babka wcale nie jest taka całkiem mini ;)
      Najadłam się tą porcyjką :)

      Usuń
  18. Świetny pomysł na babę ziemniaczaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo podoba mi się taki pomysł na podanie babki ziemniaczanej, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...