sobota, 17 stycznia 2015

Krokiety z mięsem


Jeśli w zamrażalniku zgromadzi się nadwyżka mięsa, to jest to oznaka,
że pora na przygotowanie krokietów lub gołąbków.
Dziś pora na krokiety!

Aby farsz nie był zbyt suchy należy połączyć ze sobą gotowane mięso z pieczonym.
Tak się złożyło, że niedawno przygotowywałam golonki...
Dlatego wykorzystałam wolne miejsce w piekarniku i opiekłam dodatkowe 2 golonki oraz kawałek łopatki wieprzowej.
Tak to już jest, że jeśli zabieramy się w domu za robienie krokietów, to wychodzą hurtowe ilości :)
Nikomu jakoś specjalnie to nie przeszkadza... Niestety pracy jest sporo.
Ale uwierzcie mi... Warto!


Składniki:



600 g łopatki wieprzowej
2 golonki wieprzowe ( około 1 kg )
1,2 kg mięsa gotowanego ( np. z rosołu )
2 główki czosnku
2 cebule
sól morska
kolorowy pieprz grubo mielony
majeranek
tymianek
2 łyżki smalcu
 bułka tarta - na panierkę + jajka


Ciasto na naleśniki:



1 l mleka
około 2 szklanki mąki pszennej
2-3 jajka
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz



Przygotowanie:



Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj.
Naleśniki warto przygotować dzień przed planowanym robieniem krokietów, gdyż zajmie nam to sporo czasu.
Jeśli chcemy, aby ciasto naleśnikowe było bardziej wyraziste, należy doprawić je solą i pieprzem.

Surowe mięso dokładnie myjemy, następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Golonki opalamy nad ogniem, aby pozbyć się zbędnych włosków ze skóry.
Czosnek obieramy z łupinek, następnie rozdrabniamy go blenderem na gładką masę.
Czosnek mieszamy z pozostałymi przyprawami, tworząc ziołową pastę - możemy dodać do niej odrobinę oleju.
Mięso nacinamy nożem, następnie nacieramy przygotowaną pastą.
Całość odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy mięso, następnie obsmażamy je na patelni z odrobiną smalcu.
Cebulę kroimy w piórka lub w grubą kostkę.
Pod koniec obsmażania łopatki dodajemy pokrojoną cebulę.
Cebulkę smażymy na złoty kolor.

Piekarnik nastawiamy na 190C ( funkcja górna grzałka ).
Podsmażone mięso przekładamy na blachę, następnie całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Całość pieczemy do miękkości ( podlewając co jakiś czas powstałym sosem ).
Gotowe mięso pozostawiamy do wystudzenia.

Zanim zaczniemy przygotowywać farsz musimy obrać mięso z kości.
Łączymy pieczone i gotowane mięso, następnie wszystko przepuszczamy
 przez maszynkę do mielenia - łącznie z podsmażoną cebulą.
Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli zachodzi taka konieczność,
możemy dodać kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę.
Mięso dokładnie mieszamy, tak aby połączyło się z przyprawami.

Farsz nakładamy na naleśniki tak jak na zdjęciach poniżej.
Całość zwijamy, kroimy w kawałki, następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.
Krokiety smażymy w głębokim oleju.

Gotowe krokiety podajemy z czerwonym barszczem.












15 komentarzy:

  1. Pyszne. Idealne do czerwonego barszczu, ale mi narobiłas ochoty

    OdpowiedzUsuń
  2. Te krokiety wyglądają idealnie! Wspaniałe zdjęcia i blog :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie w odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zazwyczaj daję mięso z kurczaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowane czy smażone?? Czy krokiety nie wychodzą wtedy zbyt suche??
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. ta bardzo dobre danie taki barszcz z krokietami!

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam krokiety :)
    Twoje wyszły znakomicie i pewnie tak samo smakują (bo wyglądają obłednie)
    a jeśli do towarzystwa dostają taki najprawdziwszy domowy barszczyk czerwony na naturalnym zakwasie to już niebo w gębie :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barszczyk był z tych najprawdziwszych :) na zakwasie... Na przepysznym wywarze :)

      Usuń
  6. Ooo..! Jak smacznie wyglądają!:) ale bym zjadła!:)♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Super nadzienie, jestem Agatko głodna jak....nie wiem co :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj chwyciłabym jednego, bo wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pysznie podałaś, a że z czerwonym barszczykiem, to powaliłaś mnie tym daniem absolutnie, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czerwony barszczyk jest obowiązkowym dodatkiem do krokietów :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...