czwartek, 29 stycznia 2015

Krupnik na żołądkach drobiowych


Kiedy za oknem pojawia się zimowa plucha, zabieram się za gotowanie zupy...
Takiej co rozgrzeje i zaspokoi głód.
Niewątpliwie taką zupą jest krupnik - dzisiejsza wersja z dodatkiem żołądków drobiowych...
Wszystkich głodomorów zapraszam do stołu :)


Składniki:



500 g żołądków drobiowych
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
1 duża marchew
1 pietruszka
por
1/4 selera
2-3 ziemniaki
ziele angielskie
liście laurowe
sól, pieprz
domowa Vegeta
100 ml śmietany 18 %
koperek
 

Przygotowanie:



Żołądki dokładnie myjemy, odcinamy twardą błonkę, następnie kroimy w plasterki.
 Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę.
Żołądki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy - całość zagotowujemy.
Marchew, pietruszkę i seler kroimy w słupki.
Do garnka z gotującym się wywarem wrzucamy warzywa.
Zupę gotujemy na małym ogniu.
Kaszę wsypujemy do szklanki, zalewamy zimną wodą i płuczemy kilka razy.
Kiedy składniki zmiękną, do garnka dodajemy kaszę oraz pokrojony w plastry por.
Całość gotujemy jeszcze około 15-20 minut.
 Pod goniec gotowania krupnik zabielamy śmietaną.
 Każdą porcję zupy posypujemy poszatkowanym koperkiem.







17 komentarzy:

  1. Świetna inspiracja, zrobię w weekend bo mamy ochotę na jakieś podroby właśnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Ta z wkładką wygląda naprawdę pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś już 3 raz przyglądam się tym zdjęciom, tak mi smaku narobiłaś że chyba na niedzielę sobie krupnik strzelę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczan, pożywna zupka, moi synowie bardzo lubią krupnik

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastanawiałam się nad zupą na dzisiaj i nawet krupnik brałam pod uwagę, bo go bardzo lubię. Ale w końcu robię coś innego. Ale krupnik też niebawem zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię krupnik, ale z żołądkami nigdy nie jadłam. Jakoś nie mogę się przekonać do podrobów, choć muszę przyznać, że Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żołądki to dla mnie jedne z bardziej "przyswajalnych" podrobów :) Trochę czasu zajmuje obgotowanie, ale naprawdę są bardzo smaczne i nie ma dużo pracy z ich oczyszczaniem / obróbką...

      Usuń
  7. krupnik na żołądkach jest przepyszny :) to jedna z moich ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krupnik na żołądkach świetnie wygląda:) Szczerze nie jadłam może wypróbuje ten przepis :) Ostatnio zrobiłam te omlety francuskie PYCHOTAAAAA:) Świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały Ci omlety :)
      Koniecznie zrób krupnik na żołądkach... Jestem przekonana, że Ci zasmakuje :)

      Usuń
  9. Krupnik bardzo lubię, ale za dodatek żołądków podziękuje :-) zupka wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. krupnik... smak rodzinnego domu... tak dawno nie gotowałam, a Twój kusi;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to smak dzieciństwa... Chociaż wtedy na pewno nie jadłam żołądków... :)

      Usuń
  11. oh krupnik bardzo lubimy :) teraz nabrałyśmy na niego ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...